- Turda, Strada Fabricii, nr. 3A, jud. Cluj (stația Bocoș)
- 0725 868 628
- endocard_turda@yahoo.com
Servicii Alergologie:
- Consultație inițială: 120 lei
- Consultație control: 80 lei
- Teste cutanate (prick) alergeni respiratori (15 alergeni): 140 lei
- Teste cutanate (prick) alergeni respiratori și alimentari (20 alergeni) : 180 lei
- Testare cutanată (prick) la anestezice locale/stomatologice (max 3)*: 80 lei + Consultație (100 lei)
- Pachet PROMO: Testare anestezic + Consultație = 120 lei
- Testare cutanată (prick) la substanță de contrast iodată/neiodată : 90 lei
- Investigare alergie medicamentoasă: 100 lei/medicament
- Interpretare analize: 50 lei
- Teste cutanate cu agenți fizici: 50 lei
- Testare cutanată alergeni individuali/specifici: 10 lei (prick/test)
- Eliberare adeverințe sau referate: 50 lei
* Anestezicul este adus de pacient
INFORMAŢII PENTRU PACIENŢII CARE REALIZEAZĂ PROBE CUTANATE ALERGOLOGICE
Cu 7-10 zile înainte de efectuarea testelor cutanate prick ("testele alergologice") se va suspenda tratamentul cu medicamente antialergice (ex. cetirizina, celerg, aerius, loratadina, desloratadina, claritine, reactin, borenar, ketotifen, ketof etc), respectiv cu 2-3 săptamâni înainte se vor suspenda cremele care conțin corticosteroizi (ex. advantan, locoid, elocom, dermovate, triderm, diprogenta etc).
Totodată, în ziua efectuării probelor, vă rugăm să respectați următoarele aspecte/condiții esențiale pentru derularea optimă a testărilor cutanate :
- îmbrăcăminte comodă / lejeră, de preferat cu mâneci largi (pentru a putea fi descoperite cu uşurinţă antebrațele pentru testare);
- nu se va aplica niciun tip de cremă pe antebraţe;
- se vor comunica cu acuratețe bolile cronice manifeste (ex. diabet zaharat, hipertensiune arterială, alte boli cardiace sau pulmonare, afecțiuni de natură psihică etc. );
- se va specifica tratamentul de fond / obișnuit pe care pacientul îl urmează;
- vor fi comunicate simptomele manifeste în ziua efectuării probelor alergologice (ex. dureri în gât, febră, secreții nazale abundente, diaree, tuse, mâncărimi ale pielii etc.)
INFORMAȚII DESPRE INVESTIGAREA ALERGIILOR MEDICAMENTOASE
Nu exista teste standardizate pentru efectuarea testarii cutanate la medicamente (in cazul reactiilor postmedicamentoase exista alte metode de diagnostic).
Diagnosticul alergiei medicamentoase este realizat de medicul alergolog pe baza unei anamneze complexe (istoricul complet al reacției, evaluarea medicamentului sau a medicamentelor administrate concomitent pacientului, expunerile anterioare la medicamentul incriminat sau la medicamente înrudite).
Investigatia alergologica consta in realizarea de teste cutanate care pot fi de diferite tipuri : „intepaturi” la nivelul pielii antebratului sau aplicare de plasturi la nivelul spatelui. In unele cazuri poate fi necesara realizarea unor analize de laborator. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, testele cutanate si analizele de laborator nu sunt suficiente pentru a confirma sau infirma o alergie medicamentoasa. In aceste cazuri este necesara realizarea unui test de provocare controlata (PC). Testul de provocare medicamentoasă reprezintă administrarea controlată a unui medicament pentru a diagnostica hipersensibilitatea medicamentoasă mediată imun și non-imun.
Rolurile PC sunt confirmarea diagnosticului, excluderea reactivității încrucișate, oferirea unei alternative sigure de tratament, excluderea diagnosticului, urmărirea evoluției naturale. Realizarea PC trebuie să îndeplinească anumite condiții: personal antrenat (medic alergolog) specializat în efectuarea testului, capabil să recunoască și să trateze reacția de hipersensibilitate de la primele semne și simptome; echipament adecvat pentru resuscitarea de urgență (antihistaminice orale și injectabile, corticosteroizi orali și injectabili, adrenalină injectabilă, salbutamol spray, acces facil la o unitate de terapie intensivă).
Pentru efectuarea testului de provocare controlata este necesară o evaluare clinică a pacientului, măsurarea TA și AV, montarea unei branule i.v., obținerea consimțământului informat. Calea de administrare a medicamentului este, in general, cea orală dar poate fi si subcutanată, intravenoasa sau intramusculara (în funcție de tipologia reacției anterioare suspectată a fi de natură alergică).
Astfel, în funcție de antecedentele personale, medicamentele vizate, evaluarea medicală pre-testare de la caz la caz, contextul situațional medical, se decide asupra oportunității realizării investigării alergiei medicamentoase în cadrul cabinetului, cu accent pe minimizarea / prevenirea riscurilor aferente.